• 30
  Mar
  2018
 • Posted by
 • Posted in
  Uncategorized
 • Discussion
  Comments Off on Poziv za saradnike/ce-projekat “GerijaARTrija”

Poziv za saradnike/ce-projekat “GerijaARTrija”

Imamo zadovoljstvo da Vas obavjestimo da će nevladino udruženje Urban Nova do kraja ove godine sprovoditi aktivnosti koje se tiču inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba.

Osmišljene kreativno- rekreativne i terapijske aktivnosti za naše starije sugrađane u biće realizovane u okviru projekta “Gerijartrija” podržanog od strane Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog  i crnogorskog Crvenog krsta.

Osnovni cilj projekta “GeriARTrija” je  podsticati inovativne usluge za starije osobe u Herceg Novom sa fokusom na kreativno provođenje slobodnog vremena i zdraviji odnos prema starosti.

Analiza primjene strategije razvoja sistema socijalne zaštite starih lica 2013-2017. godine navodi da: “Crna Gora spada u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja. Kretanje broja starijih građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, kontinuirano se povećava godinama unazad, što potvrđuju postojeći statistički podaci – grupa lica sa preko 60 godina starosti  u 1953 godini iznosila je 10,42% ukupnog stanovništva, u 1991 godini iznosila je 12,78%, a 2003-e godine taj procenat iznosio je 16,67%. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011 godine u Crnoj Gori živi 620.029 stanovnika, od čega je 18,3% starih građana preko 65 godina, što potvrđuje tendenciju starenja stanovništva u Crnoj Gori. U posebno teškom položaju  je opština Herceg Novi i Kotor, u kojima je udio starih građana preko 65 godina oko 22%. “

Po izjavama u medijima, više od pola ukupnog  broja penzionera u Herceg Novom imaju primanja ispod socijanog minimuma , a neki i manje. Poražavajuć je broj onih koji nemaju krov nad glavom, a mjesno Udruženje penzionera Herceg Novi, nema adekvatan prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena svojih korisnika.

Ovim putem želeli bismo da pozovemo sve zainteresovane strane: udruženja penzionera, nevladine organizacije, volontere, mlade  i ostale građane dobre volje da nam se jave putem e- maila: urbannova.mne@gmail.com  ili na broj telefona 069 319899 kako bi što bolje  utvrdili prave potrebe naših starijih sugrađana i na najbolji način iskoristili program za koji smo dobili sredstva

 

 

 

.

© 2016 Urban Nova. All rights reserved.
Our Partners