• 11
  Oct
  2017
 • Posted by
 • Posted in
  Uncategorized
 • Discussion
  Comments Off on “Herceg Novi-Grad po mjeri djeteta” i ove godine u našem gradu

“Herceg Novi-Grad po mjeri djeteta” i ove godine u našem gradu

U subotu, 07. oktobra, 2017. po proceni zaduženih za koordinaciju i monitoring udruženja Urban Nova, uspešno je realizovana dvodnevna manifestacija „Herceg Novi- grad po mjeri djeteta” kojom već četiri, a u okviru projekta StroNGO, dve godine obeležavamo Međunarodnu dečiju nedelju.

Cilj održavanja manifestacije, sem navedenog obeležavanja Međunarodne dečje nedelje, je bio i da se promoviše volonterizam i međusektorska saradnja s obzirom da je organizacija programa podrazumevala uključivanje volontera i zainteresovanih aktera iz ostalih NVO, institucija, medija i sl.

Program manifestacije podeljen je na dve celine: Streetball (aktivnosti na otvorenom javnom prostoru) i Dečija scena (aktivnosti u zatvorenom javnom prostoru) i zato je i trajao dva dana.

Prva aktivnost naše manifestacije, realizovana je u četvrtak 05.oktobra, 2017. Tada smo u podršku Košarkaškog kluba „Galeb“,roditelja i volontera okupljenih oko naše i partnerskih organizacija organizovali treći put dečiji 3×3 basket turnir. Ove godine smo, uz pomoć volontera iz Udruženja likovnih umjetnika Herceg Novi,  postavili i izložbu radova dece na temu timskog rada i fer igre.

Cilj ovih aktivnosti je da se javni prostor- košarkaški teren „Karača“ što više oživi i bude po „meri“ dece koja se tu okupljaju. Ali i da se među decom promovišu vrednosti fer igre i rekreativna aktivnost na otvorenom kao zdravi stil života.

Turnir je trajao od 17 do 19h, a učešće je uzelo 9 ekipa, odnosno više od 30 dece. Volonteri su pružili podršku u sastavljanju ekipa, kreativnom osmišljavanju imena, rangiranju po grupama, vođenju i suđenju utakmica, ali i navijanju i bodrenju igrača. Najatraktivnijim ekipama podeljeni su prigodni pokloni.

Druga aktivnost realizovana je u subotu, 07. oktobra, 2017. u Osnovnoj školi „Dašo Pavičić” od 12 do 15h. Uz podršku zaposlenih u školi, upriličili smo događaj gde su deca u vidu „otvorene” scene, imala prilike da predstave svoje stvaralaštvo. Kako je to bila radna subota, program je tako koncipiran da je za učenike nižih razreda priređeno izvođenje mlađe dece: baletska minijatura „Boka” u izvođenju dece iz baletske škole Aleksandre Dejanović i dve pozorišne numere na francuskom u izvođenju dece iz Kreativnog centra „Avenir” (« Cvrčak i mrav »/ «La cigale et la fourmi »  La Fontaine; . « Škola » / » L’école »).

Za učenike starijih razreda upriličeno je izvođenje forum teatar predstave „Hate free school” osmišljene od strane učenika „Orjenski bataljon” iz Bijele, koja temetizuje govor mržnje. Izvedene su dvije predstave-za VI i VII razred a nakon toga za starije razrede-VIII i IX.

U izvođenju programa učestvovalo je preko tridesetoro dece, dok je program videlo preko 300 učenika, nastavnika i roditelja.

 

 

© 2016 Urban Nova. All rights reserved.
Our Partners