• 04
  Aug
  2017
 • Posted by
 • Posted in
  Uncategorized
 • Discussion
  Comments Off on Radionice/diskusije pred prvo izvođenje predstave “Moramo li ga čekat?”

Radionice/diskusije pred prvo izvođenje predstave “Moramo li ga čekat?”

Nakon više mjesečnih prirpema privodimo kraju rad na predstavi „Moramo li ga čekat?“ koja je rađena u produkciji naše organizacije i rediteljke Slađane Vujović.

Kao doprinos stvaranju predstave organizovale smo  tri radionice sa ciljem da bolje upoznamo probleme i pitanja sa kojima se sretaju današnje žene, kako one mlađe tako i majke, supruge ili bake.

Nakon radionice forum teatra na kojoj smo pozvale mlade djevojke i žene usledila je radionica/diskudija u Domu omladine i na Trgu Sima Matavulja 29. i 30. jula. Radionice/diskusije su nam pomogle da proniknemo u problematiku ženskog bića i da lakše  predstavu prilagodimo mentalitetu Herceg Novog i regiona Boke.

Nakon skoro dva mjeseca pisanja scenarija, odabira glumica i proba ovo su završne aktivnosti pred prvo izvođenje u sklopu festivala Španjola 2017.

Projekat „Moramo li ga čekat’?“ nastao je kao saradnja sa ciljem da se podrži davna želja Slađne Vujović da publici ponudi Beketovog „Godoa“ sa potpuno ženskom postavkom.

Polazna drama ‘Čekajuci Godoa’, napisana 1949. se bavi pitanjem smisla života ali sa isključivo muškog aspekta. Zanimljiva činjenica je i to da  autor te drame, Samuel Becket , kao i kasnije njegovi naslednici, nisu dozvoljavali ženama da igraju u ovoj drami sve do 2006. kada je jedna italijanska pozorišna trupa dobila parnicu na sudu i time izvojevala svojevrsnu pobjedu civilnih (rodnih) prava.

Naša polazna tačka je bila želja da omogućimo ženama da se čuje njihova misao na temu smisla i besmisla života, i njihovog načina bavljanja istim. S obzirom da smo krajem 2015. održale dvije radionice (u Herceg Novom i Kotoru) gdje su žene imale priliku da iskažu svoja razmišljanja, nade i strahove, kroz korišćenje maštovitih načine da se publika uključi, i pokrene na razmisljanje i djelovanje, uvidjele smo da postoji velika potreba za ovakvim projektom.

Imale smo želju da NVO Urban Nova podrži takvu (nezavisnu) produkciju  koja će se baviti pitanjima ženskog razmišljanja kroz medijum pozorišne umjetnosti, a žene – učesnice naših aktivnosti, biti obavezni dio tog stvaralačkog procesa.

Projekat „Moramo li ga čekat’?“ dobio je šansu u aprilu kroz odobrenu finansijsku podršku Ekumenska inicijativa žena – EIŽ iz Hrvatske, kao i sufinansiranjem dijela projektnih aktivnosti od strane Mediterranean Women’s Fund – Fonds pour les Femmes en Méditerranée iz Francuske.

 

© 2016 Urban Nova. All rights reserved.
Our Partners