• 01
  May
  2017
 • Posted by
 • Posted in
  Uncategorized
 • Discussion
  Comments Off on AIO akademija u Strugi, Makedonija

AIO akademija u Strugi, Makedonija

U periodu od 23-27. aprila  u Strugi, Makedonija  u okviru projekta Westeern Balkan Creative Clash održana je Artistic Intervention in Organization (AIO) Akademija gde su se uz stručni tim švedske organizacije TillT umjetnicima i kulturn akteri iz Makedonije, Crne Gore i Srbije obučavali da razvijaju metode za umjetničke intervencije koji odgovaraju društvenim izazovima u regiji zapadnog Balkana, ali i da promovišu potrebu ekonomske i socijalne održivosti umjetničkog profesije.

Tillt tim predstavio nam je svoj rad i glavne delatnosti svoje organizacije, kao i način finansiranja (koji u 50% dolazi od projekata, a ostalu podršku njihovom radu pružaju nadležne institucije na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou).

Kroz kreativni proces i rad u grupama, prošli smo sve moguće prepreke, ali i prednosti pilotiranja AIO modela u našem okruženju. Učili smo jedni od drugih i upućivali bezgraničnu podršku idejama naših partnera iz Srbije i Makedonije, ali istu i dobijali nazad.

Osnažene i ohrabrene pozitivnim iskustvima pilotiranja AIO modela u skandinavskim i evropskim zemljama i zadivljene ljubaznošću i gostoprimstvom partnera iz Makedonije, članice našeg tima – umetnice iz oblasti muzike, pokreta i dizajna, zajedno sa producentkinjom, uspele su da osmisle nacrt akcionog plana kojim su planirane umetničke intervencije u tri javne institucije u Herceg Novom.

Western Balkan Creative Clash projekat je finansijski podržan od strane Evropske kulturne fondacije i Švajcarske vlade a pored spomenutog Tillt-a, sprovode ga nevladine organizacije Kulturanova (Novi Sad, Srbija), INCA (Struga, Makedonija) i naša Urban NOVA!

 

 

© 2016 Urban Nova. All rights reserved.
Our Partners